![]() | ![]() |
Här hittar du information om materialen i våra varor. Du hittar även förklaringar till de materialnamn och beteckningar vi använder och några andra vanligt förekommande materialnamn.
Alla våra smyckesdelar är nickelsäkra.
Sterling silver
Finsilver
Vermeil - Förgyllt silver
Gold filled
Koppar
Brons
Mässing
Pläterat, försilvrat och förgyllt
Nysilver
Balisilver, thaisilver och tibetsilver
Cubic zircon
Syntetisk spinell och korund
Sterling silver är en legering som består av 925/1000 silver. Resten är normalt koppar. Sterling silver är den silverlegering som oftast används i smycken, eftersom renare silver kan vara för mjukt. Sterling silver innehåller normalt inget nickel. För säkerhets skull gör vi stickprover med nickeltest även på silvret.
Smyckedelar i silver kan vara stämplade med siffran "925" för att markera silverhalten. I Sverige behöver inte silver vara stämplat, men om du väljer att stämpla dina alster i silver ska 925-stämpeln åtföljas av en kontrollstämpel ("kattfoten") eller en registrerad ansvärsstämpel (namnstämpel). Namnstämpel ansöker du om hos Swedac. 925-stämpeln saknar juridisk betydelse i Sverige utan medföljande kontrollstämpel, namnstämpel eller den europeiska vågstämpeln. Det är det färdiga smycket som ska stämplas, inte varje enskild del.
Sterling silver kan svartna vid användning eller om det ligger framme. Kemikalier som t.ex. hårspray, schampo och lim kan göra att silvret svartnar fortare. Du kan alltid putsa upp sterling silver för att återställa glansen. En del smyckedelar i silver är behandlade med t.ex. rhodium för att inte svartna.
Våra smyckedelar, pärlor och andra material i sterling silver är alltid genomgående (solitt) sterling silver. Pläterade varor kallar vi pläterade och ligger inte i samma kategorier som sterling silver.
Se alla våra smyckesdelar och pärlor i äkta sterling silver 925.
Finsilver består av minst 999/1000 (99,9%) silver och är därmed näst intill rent silver. Finsilver är mycket mjukt och färgen är ofta ljusare än sterling silver. Materialet är avsett för silversmide, smyckestillverkning eller liknande tillämpningar och ej för invertes eller medicinskt bruk.
Finsilver är ibland stämplat med "999 FS" för att markera silverhalten. Denna stämpel har ingen juridisk betydelse i Sverige. Den juridiskt korrekta stämplingen är 925 åtföljt av namnstämpel eller kontrollstämpel, det vill säga samma stämpel som för sterling silver.
Finsilver kan missfärgas och svartna vid kontakt med vissa kemikalier, specielt svavel, men svartnar inte vid smältning eller lödning eftersom det inte innehåller koppar.Våra smyckedelar, pärlor och andra material i finsilver är alltid genomgående (solitt) finsilver. Pläterade varor kallar vi pläterade och ligger inte i samma kategorier som finsilver.
Se alla våra smyckesdelar i finsilver.
Förgyllt silver eller vermeil är sterling silver med ett guldlager på ytan, oftast påfört genom elektrolys. Guldlagret flagnar inte av men kan nötas vid slitage. Vid nötning blir vermeil ljusare, eftersom silvret då lyser igenom guldlagret.
Förgyllt silver stämplas som sterling silver. Om du hittar ett guldfärgat smycke med silverstämplar är det alltså silver med ett tunt lager guld på ytan.
Guld missfärgas inte med tiden, men om guldet nöts bort så att silvret blir synligt kan silvret missfärgas som vanligt.
Vi har för närvarande inga produkter i förgyllt silver i vårt sortiment.
Gold filled eller goldfilled är en engelsk term som har blivit vedertagen även i Sverige. På svenska heter materialet även gulddoublé. Gold filled är en bättre variant av guldplätering där pläteringen har påförts mekaniskt istället för genom elektrolys. Det innebär att guldlagret är betydligt tjockare än på vanliga förgyllda varor och tål även flitig användning. Metallen inuti är oftast mässing.
Gold filled är ibland stämplat för att markera guldhalten i pläteringen och pläteringens andel av vikten. En vanlig stämpel är 14/20 GF, vilket innebär att guldhalten är 14K och pläteringen står för 20% av varans totala vikt. Våra varor i gold filled är just 14/20.
I Sverige finns inget krav på att gold filled ska vara stämplat, och stämpeln har ingen juridisk betydelse.
Guld och guldplätering missfärgas inte med tiden.
Se alla våra smyckesdelar och pärlor i gold filled. Vi har även varor i rose gold filled, där guldlagret består av 14K roséguld.
Rent koppar har på senare tid blivit populärt i smycken. Koppar ingår även i sterling silver. Obehandlad koppar oxiderar lätt, då den blir matt röd eller svart. Oxiderad koppar putsas på samma sätt som oxiderat silver. Koppar kan även ärga, då den blir grön. Ärgad koppar ska inte användas direkt mot huden eller mot kläder. Ett sätt att hindra koppar från att oxidera eller ärga är att lackera den med klarlack. Vissa koppardelar är skyddsbehandlade redan i fabriken.
Våra smyckedelar, pärlor och andra material i koppar är alltid genomgående (solid) koppar.
Se alla våra smyckesdelar och pärlor i solid koppar.
Brons är en legering som består av koppar och tenn. Färgen beror på mängden tenn och kan variera från ljust kopparröd till gul med en lätt dragning åt brunt.
Oskyddad brons kan mörkna och/eller ärga med tiden eller om det utsätts för vissa kemikalier. Brons kan lackas eller vaxas för att skydda mot missfärgning och bronssdelarna kan vara skyddsbehandlade redan i fabriken.
Våra smyckedelar, pärlor och andra material i brons är alltid genomgående (solid) brons.
Se alla våra smyckesdelar i solid brons.
Mässing är en legering som består koppar och zink. Ren mässing är guldfärgat. Patinerad mässing är matt mörkbrunt.
Oskyddad mässing kan mörkna och/eller ärga med tiden eller om det utsätts för vissa kemikalier. Mässing kan lackas eller vaxas för att skydda mot missfärgning och blanka mässingsdelar är ofta skyddsbehandlade redan i fabriken.
Våra smyckedelar, pärlor och andra material i mässing är alltid genomgående (solid) mässing.
Se alla våra smyckesdelar i solid mässing.
Försilvrade och förgyllda material har ett tunt lager av silver eller guld på ytan. Silvret eller guldet kan vara påfört på mekanisk väg (plätering) eller genom elektrolys. Lagret av silver eller guld kan nötas bort med tiden eller till och med flagna av i större stycken.
De enda guld- eller silverpläterade varorna i Silvergrejs webbshop är pläterad smyckesvajer från FlexRite. Smyckesvajer är nylonöverdraget, vilket även skyddar pläteringen från att nötas.
Nysilver är en silverfärgad legering av oädla metaller, bland annat koppar, zink och nickel. Det har därmed inget med äkta silver att göra. Nysilver kan dock vara pläterat med äkta silver. Antikt nysilver kan vara stämplat med t.ex. NS, ALP eller Alpacka, men det finns inget krav på att nysilver ska vara stämplat eftersom det består av oädla metaller.
På grund av att nysilver kan ha höga halter av nickel under pläteringen är det inte lämpligt för smycken. Vi säljer heller inget nysilver.
På marknaden förekommer ibland uttryck som balisilver, thaisilver och tibetsilver. Ursprungligen betecknar de äkta silverdelar från respektive land eller region, men begreppen har blivit urvattnade och kan idag betyda lite vad som helst. Vi har därför valt att fokusera på materialet i första hand och alltid vara tydliga med att produkterna är äkta silver oavsett stil och ursprung.
Cubic zircon är ett syntetiskt (fabrikstillverkat) material som ofta används för att imitera diamanter och andra ädelstenar. Cubic zircon är hårt och tål höga temperaturer. Oborrade stenar i cubic zirkon kan därför t.ex. bakas in i silverlera eller fästas i smält glas.
Cubic zirconer i vissa färger (framför allt turkosa och smaragdgröna) ändrar färg av upphettning till höga temperaturer. Detta anger vi i så fall i beskrivningen och har även med den alternativa färgen i varubilden.
Syntetisk spinell och syntetisk korund är molekylärt identiska med naturlig spinell och korund (rubin, safir m.m.) men är framställda i laboratorium och kostar därför en bråkdel av vad en naturlig sten av motsvarande kvalitet skulle kosta. Både spinell och korund tål höga temperature och kan t.ex. bakas in i silverlera.
Syntetisk spinell och korund hittar du bland cubic zirconer.
Källor: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Nationalencyklopedin.