Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta att använda webbplatsen tillåter du detta.

Materialinformation

Här hittar du information om materialen i våra varor. Du hittar även förklaringar till de materialnamn och beteckningar vi använder och några andra vanligt förekommande materialnamn.

Alla våra smyckesdelar är nickelsäkra.

Sterling silver
Finsilver
Argentium silver
Vermeil - Förgyllt silver
Gold filled
Koppar
Brons
Mässing
Balisilver och Thaisilver
Pläterat, försilvrat och förgyllt
Tibetsilver
Nysilver
Halvädelsten
Sötvattenpärlor
Cubic zircon
Syntetisk spinell och korund
Simulerad och imiterad sten

Sterling silver

Sterling silver är en legering som består av 925/1000 silver. Resten är normalt koppar. Sterling silver är den silverlegering som oftast används i smycken, eftersom renare silver kan vara för mjukt. Sterling silver innehåller normalt inget nickel. För säkerhets skull gör vi stickprover med nickeltest även på silvret.

Smyckedelar i silver kan vara stämplade med siffran "925" för att markera silverhalten. I Sverige behöver inte silver vara stämplat, men om du väljer att stämpla dina alster i silver ska 925-stämpeln åtföljas av en kontrollstämpel ("kattfoten") eller en registrerad ansvärsstämpel (namnstämpel). Namnstämpel ansöker du om hos Swedac. 925-stämpeln saknar juridisk betydelse i Sverige utan medföljande kontrollstämpel, namnstämpel eller den europeiska vågstämpeln. Det är det färdiga smycket som ska stämplas, inte varje enskild del.

Sterling silver kan svartna vid användning eller om det ligger framme. Kemikalier som t.ex. hårspray, schampo och lim kan göra att silvret svartnar fortare. Du kan alltid putsa upp sterling silver för att återställa glansen. En del smyckedelar i silver är behandlade med t.ex. rhodium för att inte svartna.

Våra smyckedelar, pärlor och andra material i sterling silver är alltid genomgående (solitt) sterling silver. Pläterade varor kallar vi pläterade och ligger inte i samma kategorier som sterling silver.

Se alla våra smyckesdelar och pärlor i äkta sterling silver 925.

Finsilver

Finsilver består av minst 999/1000 (99,9%) silver och är därmed näst intill rent silver. Finsilver är mycket mjukt och färgen är ofta ljusare än sterling silver. Materialet är avsett för silversmide, smyckestillverkning eller liknande tillämpningar och ej för invertes eller medicinskt bruk.

Finsilver är ibland stämplat med "999 FS" för att markera silverhalten. Denna stämpel har ingen juridisk betydelse i Sverige. Den juridiskt korrekta stämplingen är 925 åtföljt av namnstämpel eller kontrollstämpel, det vill säga samma stämpel som för sterling silver.

Finsilver kan missfärgas och svartna vid kontakt med vissa kemikalier, specielt svavel, men svartnar inte vid smältning eller lödning eftersom det inte innehåller koppar.

Våra smyckedelar, pärlor och andra material i finsilver är alltid genomgående (solitt) finsilver. Pläterade varor kallar vi pläterade och ligger inte i samma kategorier som finsilver.

Se alla våra smyckesdelar i finsilver.

Argentium silver

Argentium silver är sterling silver där kopparen är ersatt med andra metaller som är mindre benägna att oxidera vid upphettning.

Argentium silver stämplas på samma sätt som sterling silver. Argentium är ett varumärke och auktoriserade tillverkare kan stämpla föremål i Argentium med en tilläggsstämpel som visar att smyckedelen är av Argentium.

Vi har för närvarande inga produkter i Argentium silver i sortimentet.

Förgyllt silver - Vermeil

Förgyllt silver eller vermeil är sterling silver med ett guldlager på ytan, oftast påfört genom elektrolys. Guldlagret flagnar inte av men kan nötas vid slitage. Vid nötning blir vermeil ljusare, eftersom silvret då lyser igenom guldlagret.

Förgyllt silver stämplas som sterling silver. Om du hittar ett guldfärgat smycke med silverstämplar är det alltså silver med ett tunt lager guld på ytan.

Guld missfärgas inte med tiden, men om guldet nöts bort så att silvret blir synligt kan silvret missfärgas som vanligt.

Vi har för närvarande inga produkter i förgyllt silver i vårt sortiment.

Gold filled

Gold filled eller goldfilled är en engelsk term som har blivit tämligen vedertagen även i Sverige. Den korrekta svenska översättningen är "gulddoublé". Ibland kallas det även "guldförgyllt". Gold filled är en bättre variant av guldplätering, där guldlagret vanligtvis motsvarar 1/20 av den totala vikten på föremålet. Metallen inuti är vanligtvis mässing och guldet är vanligtvis 14 karat. Guldlagret är hållbart och tål även flitig användning.

Gold filled är ibland stämplat 14/20 GF för att markera guldhalten i pläteringen och pläteringens andel av vikten. Om guldhalten eller tjockleken på pläteringen är en annan framgår det av stämpeln. Denna stämpel saknar juridisk betydelse i Sverige och det finns ingen svensk stämpel för gold filled.

Guld och guldplätering missfärgas inte med tiden.

Se alla våra smyckesdelar och pärlor i gold filled.

Koppar

Rent koppar har på senare tid blivit populärt i smycken. Koppar ingår även i sterling silver. Obehandlad koppar oxiderar lätt, då den blir matt röd eller svart. Oxiderad koppar putsas på samma sätt som oxiderat silver. Koppar kan även ärga, då den blir grön. Ärgad koppar ska inte användas direkt mot huden eller mot kläder. Ett sätt att hindra koppar från att oxidera eller ärga är att lackera den med klarlack. Vissa koppardelar är skyddsbehandlade redan i fabriken.

Våra smyckedelar, pärlor och andra material i koppar är alltid genomgående (solid) koppar.

Se alla våra smyckesdelar och pärlor i solid koppar.

Brons

Brons är en legering som består av koppar och tenn. Färgen beror på mängden tenn och kan variera från ljust kopparröd till gul med en lätt dragning åt brunt.

Oskyddad brons kan mörkna och/eller ärga med tiden eller om det utsätts för vissa kemikalier. Brons kan lackas eller vaxas för att skydda mot missfärgning och bronssdelarna kan vara skyddsbehandlade redan i fabriken.

Våra smyckedelar, pärlor och andra material i brons är alltid genomgående (solid) brons.

Se alla våra smyckesdelar i solid brons.

Mässing

Mässing är en legering som består koppar och zink. Ren mässing är guldfärgat. Patinerad mässing är matt mörkbrunt.

Oskyddad mässing kan mörkna och/eller ärga med tiden eller om det utsätts för vissa kemikalier. Mässing kan lackas eller vaxas för att skydda mot missfärgning och blanka mässingsdelar är ofta skyddsbehandlade redan i fabriken.

Våra smyckedelar, pärlor och andra material i mässing är alltid genomgående (solid) mässing.

Se alla våra smyckesdelar i solid mässing.

Balisilver och Thaisilver

Balisilver är silverdelar från Bali eller silverdelar med den karaktäristiska Bali-stilen med filigranmönster och prickar. Thaisilver och Hill Tribe-silver är silverdelar från Thailand eller silverdelar med den karaktärisktiska thailändska stilen med figurer gjorda i mönstrad eller flätad silverplåt. Silverhalten i varor med dessa benämningar kan variera. Ibland säljs det till och med "Balisilver" och "Thaisilver" utan något innehåll av silver.

Våra smyckedelar, pärlor och andra material i Bali-stil och thailändsk stil är alltid genomgående (solitt) sterling silver med en silverhalt på minst 925/1000.

Våra pärlor i Bali-stil och thailändsk stil hittar du under sterling silver.

Pläterat, försilvrat och förgyllt

Försilvrade och förgyllda material har ett tunt lager av silver eller guld på ytan. Silvret eller guldet kan vara påfört på mekanisk väg (plätering) eller genom elektrolys. Lagret av silver eller guld kan nötas bort med tiden eller till och med flagna av i större stycken.

I Silvergrejs webbshop hittar du enstaka silver- eller guldpläterade varor. Vi anger tydligt i varans beskrivning att varan är pläterad och vilken metall som finns under pläteringen.

Tibetsilver

Tibetsilver är vanligtvis silverfärgade smyckedelar men innehåller för det mesta inget silver alls. I Silvergrejs webbshop finns inga oäkta silverfärgade smyckedelar, och därmed inte heller något "tibetsilver".

Nysilver

Nysilver är en silverfärgad legering som består av koppar, zink och nickel. Det har därmed inget med äkta silver att göra. Nysilver kan däremot vara pläterat med äkta silver. På grund av sin höga nickelhalt kan nysilver inte användas i smycken, och vi säljer heller inget nysilver.

Halvädelsten

Halvädelsten är ett handelsnamn för stenar med dekorativa egenskaper. En del halvädelstenar är behandlade. De kan vara färgade, värmebehandlade, lackade eller stabiliserade för att lyfta fram specifika egenskaper eller göra dem mer hållbara. Det finns även syntetiska stenar, vilket betyder att de är laboratorieframställda men molekylärt identiska med den naturliga stenen. Här på Silvergrejs anger vi alltid om halvädelstenen är syntetisk.

Halvädelstenar kallas även färgstenar.

Se alla våra pärlor och cabochoner i halvädelsten.

Sötvattenpärlor

Sötvattenpärlor är odlade pärlor från musslor som lever i sötvatten. Sötvattenpärlor har ofta en kärna av plast eller snäckskal som musslan har byggt upp pärlan runt. Ibland används en formad kärna för att pärlan ska få en speciell form.

Kvalitén på sötvattenpärlor bestäms av deras form och lyster. Pärlor med jämn rund form och djup lyster är mest eftertraktade.

Sötvattenpärlor är ofta färgade i vackra färger och kan vara behandlade med ett lack som ger dem en blankare yta.

Se alla våra sötvattenpärlor.

Cubic zircon

Cubic zircon är ett syntetiskt (fabrikstillverkat) material som ofta används för att imitera diamanter och andra ädelstenar. Cubic zircon är hårt och tål höga temperaturer. Oborrade stenar i cubic zirkon kan därför t.ex. bakas in i silverlera eller fästas i smält glas.

Cubic zirconer i vissa färger (framför allt turkosa och smaragdgröna) ändrar färg av upphettning till höga temperaturer. Detta anger vi i så fall i beskrivningen och har även med den alternativa färgen i varubilden.

Se alla våra cubic zirconer.

Syntetisk spinell och korund

Syntetisk spinell och syntetisk korund är molekylärt identiska med naturlig spinell och korund (rubin, safir m.m.) men är framställda i laboratorium och kostar därför en bråkdel av vad en naturlig sten av motsvarande kvalitet skulle kosta. Både spinell och korund tål höga temperature och kan t.ex. bakas in i silverlera.

Syntetisk spinell och korund hittar du bland cubic zirconer.

Simulerad och imiterad sten

Simulerade och imiterade stenar är material som är tillverkade eller förändrade för att likna en viss sten, men består inte av den nämnda stenen. Ibland är materialet en annan sten, till exempel färgad howlit som ska likna turkos, men materialet kan även vara till exempel glas eller resin. Vanliga imitationer i resin är malakit och rhodochrosit.

Ibland är det svårt att se om en sten är äkta eller en imitation. Om stenen är alldeles för billig för att vara äkta är den sannolikt en imitation, men eftersom olika sorters stenar har olika priser kan det vara svårt att veta vad som är "rätt" pris för den aktuella stenen. En del imitationer är även väldigt välgjorda och lika originalet på nästan alla sätt, som till exempel imiterad bergkristall gjord av glas.

Vi gör vårt bästa för att bedöma om en sten vi säljer är äkta eller imiterad. När vi vet att stenen är simulerad eller imiterad skriver vi det i produktbeskrivningen. Om du misstänker att en sten du köpt hos oss inte är det vi anger att den är har du rätt att returnera eller reklamera den.

Källor: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Nationalencyklopedin.